Het prille begin

Plantenkwekerij Blomme dankt zijn naam aan oprichter Gilbert Blomme. Begin jaren ’80 verandert hij langzaam van tomatenteelt naar de plantenkwekerij. Een weloverwogen keuzen want in die periode schiet de verwerking van diepvriesgroenten uit de startblokken.

In de regio werden de planten toen zelf uitgezaaid bij de boer: op zaaibedden in volle veld. Daarvan plukken de boeren de zaailingen om onmiddelijk uit te planten in volle grond. Voor de landbouwers is dit een een tijdrovend werk en door weersomstandigheden, oncontroleerbaar.

Inspelen op de markt

Omdat Gilbert al nauw betrokken is bij groothandel, door het afsluiten van contracten bij de landbouwers uit de regio, hoort hij de verzuchtingen. Er is duidelijk nood aan een leverancier van groenteplanten en zo schakelt hij geleidelijk aan over naar de opkweek van koolplanten.

Halfweg de jaren tachtig is de plantenkwekerij  een feit. In het begin worden er kisten ingehuurd en wordt ook het  zaaien uitbesteed. De opkweek gebeurt in Westrozebeke. Gilbert herinnert die eerste periode nog zeer goed. “Die eerste kisten die we dan uitzetten, worden quasi met een vergrootglas bekeken. Het is een nieuw avontuur, waarin weinigen ons waren voorgegaan”, zegt Gilbert.

Stijgende vraag

De vraag naar planten stijgt en het werk neemt toe. De echtgenote  van Gilbert, Lieve Vanoverberghe, is op dat moment actief in de banksector en zegt haar job op om volledig in het bedrijf te werken. De plantenkwekerij groeit langzaam maar zeker op eigen krachten.

 

De plantenkwekerij Blomme is ondertussen gespecialiseerd in de opkweek van koolplanten en courgettes. En daar kan je bloemkool, spruiten, savooi-, witte en rode kool, broccoli als koolrabi bij rekenen. Ook de niet zo standaard kolen zoals chinese en turkse kool en recent ook de populaire boerenkool worden in het aanbod opgenomen. 

Tweede hoofstuk met schoonzoon Steven

Steeds vaker wordt de voorkeur gegeven aan trays in plaats van de klassieke persblokken. Eind jaren ’90 zijn dat vooral superseedlings uit piepschuim. Anno 2000 winnen plastiek trays aan terrein. Dat biedt verschillende voordelen voor de opkweek én voor de klanten.

In 2011 werd een tweede hoofdstuk gestart voor Plantenkwekerij Blomme. De man van docher Annelies, Steven Vanheule, kwam in het bedrijf. Tot die tijd was hij productiemanager bij het champignoncompostbedrijf Sterckx in Kachtem. Als master in Landbouwwetenschappen hielp hij het bedrijf verder groeien.

Beredeneerde keuzes

Na 3 jaar  kwam er een forse uitbreiding voor de plantenkwekerij en werd de overname van de tweede generatie ingezet. Er komt 5000 m² glas bij, in één blok, zodat het bedrijf gecentraliseerd blijft op één locatie. Er wordt gekozen voor een Venlo-kas, poothoogte 5 meter en een overspanning van 9,60 meter. Een beredeneerde keuze die zowel voor kweektrays als voor kisten erg dienstig is. Bij de beregening wordt gekozen voor gietbomen met een meervoudig systeem voor watergift, bemesting en het toedienen van gewasbeschermingsmiddelen. Het systeem werkt preciezer en spaart bovendien water uit.

Innovatieve oplossingen voor trays

Onder de ontwikkeling van Steven gaat de plantenkwekerij ook op zoek naar de ideale stapelrekken voor trays. Na verschillende research en steekproeven in Europa, vindt Steven de optimaalste vormgeving. Het duurt niet lang en collega’s beamen deze ontwikkeling. Voor courgettes worden ook trays ontwikkelt en zo krijgt de courgetteboer een nieuwe aanpak in het aanleveren van het planten.

Bedrijf met toekomstvisie

Er wordt nagedacht om nog meer te automatiseren. Hun eigen ontwikkelde software stuurt de klant een orderbevestiging van alle geplaatste bestellingen. Zo heeft de klant een overzicht op zijn besteld materiaal. Daarnaast werd een robotsysteem in voege om automatisch afvullen, zaaien en stapelen van trays vlot te laten verlopen. Deze investering laat hen toe gemakkelijker alles te verwerken en zorgt voor minder handenarbeid.

In 2020 krijgt het bedrijf nog een extra uitbreiding met een loods van 2000 m², nieuwe bureau’s, opslag voor potgrond en faciliteiten voor werknemers.